In aanloop naar het Smart Connect Event, hét telecom event van Nederland, interviewden wij Quinten De Raedt, business development manager bij Comarch. Quinten vertelt ons alles over de laatste ontwikkelingen binnen de telecom, wie zijn grote inspiratiebron is en hoe disruptie tot stand kan komen. Comarch is tevens event partner van het Smart Connect Event.
Bekijk de video
Transcript van het interview
Comarch
Comarch is een softwarebedrijf, ongeveer 23 jaar geleden door een telecomprofessor uit de grond gestampt. Op dat ogenblik werden er eigenlijk softwareoplossingen voor telecomoperatoren gecreëerd. Specifiek kon dat een netwerk zijn, maar nadien werd er ook software voor aan de businesszijde ontwikkeld. De business werd nadien uitgebreid. Dus wat doet de Comarch heden ten dage? Wij hebben een volledig portfolio aan oplossingen voor telecomoperatoren en dan spreken we zowel over tier one- als tier two-operatoren maar ook MVNO’s behoren daarbij. Dus als ik het heb over een volledig BSS- en OSS-portfolio dan spreken we zowel over systemen zoals de gebruikelijke CRM-systemen, billingsystemen maar ook andere software. Aan de OSS-zijde heeft u bijvoorbeeld de service assurance-systemen of de network planning-systemen en dergelijke meer, dus wat dat betreft leveren we een volledig plaatje af aan telecomoperatoren.
Toekomstvisie over telecom
Aan de traditionele telecomzijde ga je natuurlijk de netwerken verbeteren, optimaliseren. Ooit, lang geleden, was het nog zo dat je met een GSM enkele zaken via internet kon opvragen. Het was zeer beperkt. Ondertussen zijn we geëvolueerd, hè? We hebben 2G, 3G en 4G. We zitten nu ondertussen al aan 5G bijna. Daar wordt ook al veel over gesproken. Dus enerzijds is onze visie om uiteraard te ondersteunen waar we kunnen. Om naar 5G te verwijzen: sterke netwerken bouwen, goede netwerkdekking hebben overal en altijd. Anderzijds, wat is onze visie? M2M bijvoorbeeld of Internet of Things, daar willen we ook zien waar we mee kunnen helpen in die markt. Het doel van Comarch daar is om echt een voortrekkersrol te spelen en door gedreven onderzoek zelf projecten af te leveren maar ook anderen te helpen met dat te kunnen leveren.
Inspiratie
Wel, ik zou uiteraard kunnen antwoorden met een aantal traditionele voorbeelden. Mark Zuckerberg, Bill Gates, Steve Jobs. Ik kan er verschillende opnoemen. Iedereen zou de antwoorden daarop kennen en de redenen ook, dus ik ga er voor kiezen om even voor een iets minder conventioneel antwoord te gaan. Ik heb ooit les gehad van David Venter. David Venter is vandaag de dag een onderhandelingscoach aan de Vlerick Management School en was jaren lang de rechterhand van Nelson Mandela tijdens de overgang van apartheid naar democratie. Wat heeft mij nu zo geïnspireerd aan die man? Die man heeft een ongelofelijk sterke kennis, hè, onderhandelingskennis, dispuutresolutiekennis en tegelijkertijd een ongelofelijke set skills. Hij heeft alle mogelijke negotiaties gedaan en voor alle grote bedrijven gewerkt, van automotive tot telecom en tegelijkertijd is die man, het eerste wat hij zegt als hij je ziet is: “just call me David”, en dat typeert hem, hij is de nederigheid zelve gebleven. Ik vind dat een zeer mooie combinatie. Dat is voor mij ook een persoonlijk streefdoel. Dat is enerzijds wel de kennis en de skills verzamelen en kunnen gebruiken en tegelijkertijd nederig en laten we zeggen sympathiek blijven. Ik vind dat belangrijk.
Citaat over disruptie
Een hele leuke vind ik zelf is Evan Spiegel. Evan Spiegel is de CEO en de oprichter van Snapchat, in zijn tijd, nog altijd ook, het is nog steeds een actueel bedrijf, toch ook wel redelijk disruptief en hij heeft ooit in een interview gezegd, en ik ga het parafraseren want het is een redelijk lang citaat maar wat hij zegt komt erop neer dat je begint niet aan disruptie als doel. Je begint niet aan een product te werken met een aantal ingenieurs in een achterkamer bij wijze van spreken wanneer je besluit, kijk, nu gaan we eens lekker disruptief zijn, dit gaan we volledig anders aanpakken. Nee, waar het start is eerder bij kijk we hebben hier een product of een dienst, we zien daar een probleem mee. Dat moet beter kunnen. We gaan dit innoveren, we gaan dit verbeteren, sterk verbeteren. En soms kan het volledig leiden tot disruptie door dan van ground zero te beginnen. Waarom vind ik dat een leuk citaat van hem? U kan dat citaat, als u dat wilt, opzoeken uiteraard. Het is zo’n leuk citaat omdat het heel goed weergeeft dat echte disruptie, puur, niet van nul kan beginnen. Dat alles wat we nu hebben nodig is om disruptie te creëren. Want het is van daaruit dat het denkproces vanuit disruptie echt vertrekt.
Smart Connect Event
Ik vind het belang van dergelijke events bijzonder groot, want uiteindelijk is het op dergelijke bijeenkomsten dat mensen uit de industrie zien waar zijn andere bedrijven mee bezig zijn. Op die manier kunnen ze zelf ook tot denken aangezet worden van kijk hier moeten we misschien ook eens over beginnen nadenken. Hier moeten we eens mee evolueren. Of net het tegenovergestelde. Zien van kijk, iedereen is hier mee bezig en wij dachten dat we een unieke start-up waren, jammer maar helaas. Dergelijke zaken vind ik belangrijk. De knowledge sharing die daar kan gebeuren vind ik bijzonder goed.
Komt u ook naar het Smart Connect Event?
Smart Connect is het jaarlijkse ontmoetingspunt en kennis platform voor de belangrijke spelers uit de Telecom / ICT markt. Op dit event hoort u de laatste ontwikkelingen en trends en kunt u netwerken met telecom en ict experts.
Bekijk het programma van Smart Connect
Leave a reply